Trh s bydlením se mění nejvíce za 30 let
24. 05. 2023

Trh s bydlením se mění nejvíce za 30 let

Praze by v příštích pěti letech mělo přibývat kolem tisícovky nových nájemních bytů ročně. Staví je velcí investoři a developerské společnosti, které tím sanují výpadek poptávky v klasických rezidenčních projektech. Institucionální nájemní bydlení v porovnání s byty pronajímanými individuálními vlastníky nabízí větší jistotu a zpravidla i větší vějíř služeb. V hlavním městě se za poslední tři roky počet nájemních bytů provozovaných investory více než zdvojnásobil. Podle zprávy sestavené společnostmi DLA Piper a Savills jich je aktuálně téměř pět tisíc a další tisíce by měly brzy přibýt. Zhruba 1100 jednotek v letech 2023 a 2024 a dalších nejméně 4500 v průběhu příštích pěti let.

Směr, kterým se ubírají developeři

Část trhu s byty, která tu doposud takřka chyběla, dostává největší impulz za posledních třicet let. Jako realitní makléř mohu potvrdit, že Česká republika je zemí, o kterou mají zájem mezinárodní institucionální investoři. Téměř všichni velcí místní developeři již vyčlenili část připravovaných projektů pro tento typ bydlení nebo veřejně naznačují, že se pravděpodobně jedná o směr, kterým se budou ubírat. Potvrzuje to příklad developerské společnosti Passerinvest, která aktuálně připravuje projekty pro nájemní bydlení v řádu stovek nájemních bytů na Brumlovce. Nové bydlení má vyrůst na místě, kde tento developer dlouhodobě rozvíjí kancelářské a retailové prostory. Právě smíšená struktura výstavby na Brumlovce je spolu s rostoucí poptávkou po pronájmu druhým významným faktorem, který Passerinvest přiměl k rozhodnutí stavět nájemní byty.

Velcí investoři a specializované fondy

Ke změně orientace přiměl řadu developerů v posledním roce zejména razantně klesající zájem lidí byty si kupovat. Trh kvůli drahým hypotékám prakticky zamrzl. Za celý rok 2022 se v Praze prodalo jen zhruba 3100 bytů, v porovnání s rokem 2021 o 60 procent méně. Ne všichni developeři ale plánují nájemní byty také provozovat. Otevírá se tak prostor pro velké investory a specializované fondy, které obcházejí developerské firmy už zhruba pět let. 

Realitní makléř Michal Kovařík

(zdroj: Hospodářské noviny)

Michal Kovařík
Autor: Michal Kovařík

Jmenuji se Michal Kovařík a mám bohatou obchodní zkušenost z různých oblastí. Svou kariéru jsem zahájil v roce 1996 a od té doby jsem získal cenné dovednosti v nejrůznějších odvětvích.

V samých počátcích jsem pracoval v oboru telekomunikací (EuroTel) a později jsem se přes marketingovou agenturu dostal do energetického sektoru. V této oblasti jsem strávil celých deset let a jako člen představenstva ČEZ Prodej a. s. jsem se věnoval zejména péči a prodeji pro segment domácnosti. To bylo pro mě obdobím, které zásadně ovlivnilo mé profesní dovednosti. Získal jsem nejen cenné zkušenosti v práci s lidmi, ale také v řízení rozsáhlých projektů.

Poté jsem přešel do firmy Business Lease (operativní leasing automobilů), kde jsem byl odpovědný za vedení obchodního týmu. V této oblasti jsem se setkal s mnoha klienty, kteří hledali optimální řešení pro své potřeby v oblasti mobility. Díky mým zkušenostem s prodejem a péčí o klienty jsem dosáhl významných úspěchů.

Celá má kariéra je zasvěcena práci s lidmi a pro lidi. Věřím, že komunikace, spolehlivost a férovost jsou klíčové pro úspěšné vztahy se zákazníky, ale také pro týmovou spolupráci.

Doufám, že tento stručný přehled mé kariéry Vám pomohl lépe pochopit mou zkušenost a schopnosti v oblasti obchodu a prodeje. Pokud máte zájem se se mnou setkat a diskutovat o možnostech spolupráce, budu rád, když se ozvete.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení